13. nädala kodutöö

Ligipääsetavus on tänapäeval oluline, sest tehnoloogia on avanud maailma paljudele inimestele ning nii mõnigi kord on see hädavajalik. Seega on oluline ka veebi ligipääsetavaus kõigile. Selle jaoks on loodud erinavaid ligipääsetavust parandavaid vahendeid, kuid nende töötamiseks on vajalik eeltöö. Veebilehtedele on olemas omad nõuded, et näiteks teksti ette lugemise tarkvara oskaks oma tööd edukalt teha. Just sellel eesmärgid on loodud erinavaid abivahendeid veebilehtede koostamiseks, et antud nõuded oleksid täidetud.

Accessibility Checker

Tegemist on tasuta tarkvara lahendusega, mis aitab veebilehe autoril selgitada välja, kas nende koostatud veebileht on kooskõlas ligipääsetavuse nõuetega ning tugilahendustel oleks võimalik sealt korrektselt teavet kätte saada. Selle kasutamine on tehtud lihtsaks. On vaja sisestada veebilehe aadress, sisestada piirkond, millised määrused peaksid kehtima veebilehtedele. Antud umbes 10 sekundit kestva päringu kohta saab tagasi raporti. Nad toovad välja oma kodulehel, et maailmas on rohkem kui 400 miljonit aktiivset veebilehte, aga ainult 1% on neist vastavuses ligipääsetavuse reeglitega. (1)

Tegin selle protsessi ka läbi oma blogiga. Keskkond, kus ma blogi olen otsustanud luua on ilmselt maailmas üks suurimaid oma valdkonnas. Võiks arvata, et antud juhul on mured ligipääsetavusega lahendatud ning ootasin vastuseks rohelist linnukest. Tuli välja hoopis vastupidine. Tulemuseks oli suhteliselt madal 58 ning veebileht ei ole vastavuses ligipääsevaatvuse reeglitega.

Mis on siis täpsemalt minu blogilehe puudused? 

Esimeseks tuuakse välja, et lehel puuduvad nuppudel konkreetsed nimed. Ehk nuppu nimeks on pandud lihtsalt 'Link'. Tugiteenuste kasutamiseks peaks olema nuppu nimeks 'Link to Place'. See mõjutab kõige rohkem inimesi, kes on kasutavad tekstilugejaid ekraanilt teabe edastamiseks. Lisaks pakutakse välja ka lahendused, mis aitaksid seda mure lahendada. Nii ise tegemiseks mõeldud kui ka juba teiste poolt välja mõeldud rakendused, mis lahendavad antud puuduse.Teine oluline puudus oli see, et tausta ja esiplaani kontrast ei ole piisavalt kõrge. Kolmandaks oluliseks puuduseks on linkide nimetuste puudmine. Lisaks on seal veel 14 vähem olulist ja 18 passiivset puudust. Kui osade puuduste korral on tegemist ka disaini elementidega, siis nii mõnedki kohad on ainult tehniliselt puudulikud ning neid oleks võimalik lahendada soovi korral ilma veebilehe välimust muutmata.

Viited: 

1. [WWW] https://www.accessibilitychecker.org/ (01.11.2021)

 

Comments

Popular posts from this blog

10. nädala kodutöö

11. nädala koduöö

14. nädala kodutöö