14. nädala kodutöö

Viimasel ajal olen kuulanud väga palju erinevaid voogesageduste saateid, mis räägivad erinevatest turvalisusega seotud teemadest. Nende põhjal olen jõudnud praeguseks järeldusele, et kõige suurem turvarisk on avalik informatsiooni inimeste kohta, mis on olnud varem teada ainult inimestel endal. Ning erinevad sotsiaalmeedia kanalid tekitavad olukorra, kus inimesed avalikustavad ise vabatahtlikult teavet, mis võib neid seada tähtmärgiks. Korduvalt on tekkinud tunne, et igasugune avalik teave võib olla liiga palju. Ilmselt hea näide on kunagine LinkedIn kasutajaandmete lekkimine avalikusele, koos lahti murtud paroolidega. Lühidalt kokku võttes LinkedIn enda lehel olnud oma töötajate anded oli algatuseks, mille alusel valiti sihtmärk, koduse serveri kaudu saadi ligipääs töötaja töö kasutajale ning niimoodi lõpuks kasutaja andmebaasidele. (1)

LinkedIn kasutaja andmede, seal hulgas paroolide lekkimine tekitab tänapäeval veel endiselt turvariske, kuna inimesed kasutavad endiselt samu paroole, mis olid neil kasutusel antud hetkel LinkedIn keskkonnas. Ning see sai alguse avalikult kättesaadava inimese töökoha andmetest. Tänasel päeval on keeruline isegi järgida, mis on inimese kohta erinevates kohtades kirjas. Mõnes kohas on võimalik leida sünnipäev, järgmises kohas vanemate nimed, järgmiseks võib leida ka hariduse. See on väga suur kogus andmeid, mida on võimalik kasutada erinavates olukordades kurjasti. 

Riski maandamine: tehnoloogia

Kasutame kahekordset autentimist! Kasutame kahekordset autentimist! Tehnoloogia on siinkohal ilmselt nii suurimaks sõbraks kui ka vaenlaseks. Palju väiksem on risk, kui parooli ära arvamine ei tähenda veel ligipääsu saamist.

Riski maandamine: koolitus

Koolitamisega on võimalik palju ära teha, aga endiselt on olemas inimesi, kelle parool on 'parool'. Üleüldine arusaam interneti anonüümsusest tuleks ilmselt välja juurutada. Üleüldiselt on kõike juba korduvalt räägitud.

Riski maandamine: reeglid

Ära avalda liiga palju läbi avalike kanalite. Ilmselt kõige parem reegel oleks see, et inimese hetke töökoht ei tohiks olla kirjas sotsiaalmeedias. Tuleks ka jälgida, et isiklik informatsioon ei satuks kogemata kassipildi taustal samuti üles interneti.

Viited: 

1. Rhysider, J. Ep 86: The LinkedIn Incident. [WWW] https://darknetdiaries.com/episode/86/ (01.11.2021)

Comments

Popular posts from this blog

10. nädala kodutöö

11. nädala koduöö