10. nädala kodutöö

Raymond on kirjutanud oma artiklis, millised oskused ning isikuomadused on hacker'l. Endas tekitas antud kirjatükk tunde, et tegeletakse rohkem gatekeeping'ga ning üritatakse määrata, kes võivad olla osa eksklusiivsest klubist. Samal ajal on aru saada, et üritatakse ka võidelda hacker'i tähenduse negatiivse poolega, mida on mõjutanud erinevad meedia kanalid ning distantseerida ennast kuritegeliku tähendusega sõnal. See viimane võib olla ka põhjus, mis tekitab tunde, et üritatakse piirata õigust kutsuda ennast hacker'ks.

Mis on hacker attitude 

Antud väljendit olen kuulnud kasutatud ka varemgi ning see on tundunud isiklikult väga meeldiv suhtumine ja vaade, kuidas asjad toimivad. See hõlmab endast uudishimu uurimast, kuidas asjad toimivad ja kuidas ehitada uusi asju. Usutakse, et üksteise tööle tuleb juurde ehitada ning ei tehta saladust, kuidas asjad töötavad. Ehk teiste aeg on väärtuslik ning oma saavutusi on mõistlik jagada, et saaks lahendada uusi probleeme. Vabadus on vajalik, et inimesed saaksid tegeleda probleemidega, mis neid huvitab, sest nõnda nad arenevad ning ei teki igavust. Olulist rolli mängib kompetents, sest see on lõppude lõpuks kõige olulisem.

Kes on hacker? 

Nii mõnedki asjad on väga loogilised, näiteks tuleb osata programmerida. Ilmselt ei ole kellelegi see üllatus, et seda loetakse oluliseks. Järgmiseks soovitatakse osata kasutada Linuxil põhinevat operatsioonisüsteemi. Tegemist on vaba tarkvaraga, mis tähendab, et lähtekood on kättesaadav ning seda on võimalik õppida tundma. Seal on võimalus teha erinevaid muudatusi täpselt kasutaja enda soovidele, ilma ühtegi kasutajalepingut rikkumata. 

Huvitav mainimine on ka inglise keele oskus. Kahjuks või õnneks, on see mõnes mõttes hädavajalik, kuna nii palju tööd on tehtud inglise keeles. Isegi paljud programmeerimise keeled põhinevad inglisekeelses sõnavaral, vähemalt need, mis on mõeldud inimese jaoks arusaadavad olema. 

Mis on hacker culture

Huvitav märge oleks ilmselt see, et hacker culture valuuta on maine. Kuna palju tööd tehakse vaba tarkvaraga ning sellele paranduste tegemistega, siis ilmselt on hacker'i maine tema kõige olulisem tööriist. Pannakse hingele kirjutada avatud lähetkoodiga tarkvara, sest see on kasulik ka kogukonnale. Aita leida vigu ja neid parandada vaba tarkvaras ning avalda kasuliku teavet. 

Eks tavainimesele jääbki kogu see maailm natuke kaugeks, sest tegemist on ikkagi valdkonna põhilise ja spetsiifilise tööga. Ilmselt oleks sama võõras näha väljast poolt iga valdkonna spetsiifilist nurka.

Viited:

1. Raymond, E. How To Become A Hacker. 2001. [WWW] http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html (17.10.2021)

 

Comments

Popular posts from this blog

11. nädala koduöö

14. nädala kodutöö