1. nädala kodutöö

Infotehnoloogia ajalugu õppides räägitakse Ada Lovelace'st kui esimest arvuti programmeerijast. Sageli leidub tema juurde veel ainult mõni üksik naine, kes on mänginud olulist rolli ajalugu muutvate tehniliste lahenduste juures. See jätab mulje, et naised polekski olnud seotud antud valdkonnaga ajalooliselt. Pärast selle kohta uurimist, võib tuua välja palju näiteid, mis näitavad naiste osalust oluliste edasiminekute juures. 

1950ndad

Cobol on tuntud esimese inglise keelse programmeerimise keelena, mis peaks muutma programmeerimise ligipääsetavamaks. I Programmer kirjutab Grace Hopper'i rollist keele loomisel. 

Hopper soovis muuta arvutid kättesaadavamaks, tema arvates oli viis selleks luua kõrgema taseme programmeerimise keel. See võis tunduda loogilise sammuna, kuid kompilaatorid ei eksisteerinud viiekümnendate alguses. Hopper ja tema meeskond kirjutas A-0 kompilaatori, tõestamaks selle võimalikust. Hiljem anti talle võimalus kirjutada B-0 kompilaator, mis sai tuntuks kui Flow-Matic. (1) 

1980ndad 

Paljud teavad Apple'i ja Macintosh'i sünnilugu, kuid kui paljud teavad, kes tegelikult kujundas esimese graafilise kasutaja liidese välimuse? Rediscover STEAM kirjutab sellel teemal. 

Susan Kare sai pakkumise Andy Hertzfeld'lt, tollane Macintosh'i meeskonna juhtiv tarkvara arhitekt, disainida kasutaja liidese välimus. Kare sai juhised panna Macintosh tundma vähem kui masin ja rohkem kui mugav töö tegemise keskkond. Kuigi Kare polnud ainus disainer Apple's, siiski on tema käe alt tulnud tundud arvutiikoonid on kasutusel tänapäevalgi. (2)

2010ndad

Alles hiljuti kirjutati esimesest korrast, kui õnnestus saada pilt mustast august. Selle puhul mängis olulist rolli Katie Bouman'i kirjutatud algoritm. 

Hardesty kirjeldab algoritmi rolli antud protsessis oma artiklis. Antud algoritm aitab kokku siduda erinevad andmed, mis on kogutud erinevate raadio-teleskoopide poolt üle maailma - projekti nimi on Event Horizon Telescope. (3) Bouman arendas 2016. aastal välja algoritmi nimega CHIRP. Selle eesmärgiks oli töödelda läbi ülisuur maht andmeid, mis oli kogutud eelmainitud projekti raames. Töödeldavate andmete maht oli petabaiti. Protsess võttis aega kuu, et luua andmete põhjal pilt mustast august. (4)


Viited: 

1. The Mother of Cobol. 2018. [WWW] https://www.i-programmer.info/history/people/294-the-mother-of-cobol.html (05.09.2021)

2. Susan Kare, UI Design Pioneer. 2020. [WWW] https://medium.com/rediscover-steam/susan-kare-ui-design-pioneer-b01f7c6fa86e (05.09.2021)

3. Hardesty, L. A method to image black holes. 2016. [WWW] https://news.mit.edu/2016/method-image-black-holes-0606 (05.09.2021)

4. Scientist superstar Katie Bouman designed algorithm for black hole image. 2019. [WWW] https://phys.org/news/2019-04-scientist-superstar-katie-bouman-algorithm.html (05.09.2021)


Comments

Popular posts from this blog

10. nädala kodutöö

11. nädala koduöö

14. nädala kodutöö