15. nädala kodutöö

Ubuntu kodulehel on kergelt leitav nende eetikakoodeks. Nende eetikakoodeksi eesmärk juhendada inimesi, kuidas käituda juhtudel, kui nende enda käitumist on võimalik seostada projektiga. Oodatakse, et kõik projektiga seotud inimesed jälgivad välja toodud juhised.

Ubuntu is about showing humanity to one another: the word itself captures the spirit of being human. (1)

Antud mõttega algab Ubuntu eetikakoodeks. Nad soovivad produktiivset, õnneliku ja agiilset kogukonda, mis tervitab uusi ideid väga keerulises valdkonnas. Eetikakoodeksi eesmärk on aidata erinevate taustaga inimestel koostöö tagamine. 

Ubuntu püüdleb...

Väga palju on inimikust olemist pandud kirja eetikakoodeksi. Ilmselt on väga loogilised punktid olla arvestav, koostööaldis, austav. Huvitavam punkt on antud juhul Ask for help when unsure. See toob välja, et keegi ei ole perfektne. Varaste küsimuste küsimine aitab vältida hilisemaid probleeme. Muidugi tuleb kasutada õigeid kanaleid ning vastajad peaksid olema abivalmis. Lisaks projektist lahkumise korral tuleks sellest teisi osalejaid teavitada ning anda oma tehtud töö üle lõpetamiseks, kui see on jäänud pooleli. 

Huvikonfliktid

Projektide juhtidelt oodatakse teadliku suhtumist huvikonflikti, kui see võib esineda töökoha või muude projektide tõttu. Ootus on kõigile projekti osalejatele teha elu paremaks Ubuntu kasutajatele. Kahtluste korral on vaja küsida teist arvamust. Huvikonfliktide tekkimist on vaja ennetada, et juhtkonna poolt vastu võetud otsused oleksid usaldusväärsed, isegi juhul kui need soosivad ühte gruppi üle teise gruppi. 

Lõpetatakse antud eetikakoodeks klausliga, et tegemist ei ole täieliku ega ka lõpetatud dokumendiga. Tegemist ei ole reeglitega, vaid on tegemist  ühise arusaamisega koostöö tegemiseks. Tegemist ei ole üldsegi pika koodeksiga, kuid leotakse üles olulised kogukonna väärtused, mille alusel oleks võimalik parem koostöö sujumine erinevate taustaga inimeste vahel.

Viited: 

1. Ubuntu Code of Conduct v2.0. [WWW] https://ubuntu.com/community/code-of-conduct (02.11.2021)

Comments

Popular posts from this blog

10. nädala kodutöö

11. nädala koduöö

14. nädala kodutöö