7. nädala kodutöö

Edasikandumisklausel ehk copyleft on kasutusel litsentsidega seoses. Tegemist on üldise meetodiga muutmaks programm vabaks kasutusel, mis kandub edasi kõikidele järgnevatele programmi muudetustele ja kasutustele. Copyleft aitab vältida olukorda, kus tarkvarale kaob vaba ligipääs tulevikus. Programmile copyleft litsentsi andmiseks tuleb kõige pealt sõnastada, et tegemist on autoriõigusega ning lisada juurde tingimused, millega lubatakse programmi kõigil kasutada, aga kasutamisel tuleb jääda järgima samasid tingimusi. Copyleft on autoriõigus, millega tagatakse kasutajatele vabadus. (1)

Tuleb meeles pidada, et copyleft on ainult üldine põhimõte. Kasutada saab ainult kindlaid rakendusi. Copyleft põhimõtetega kooskõlas on järgmised litsentsid: GNU General Public License (GPL), GNU Affero General Public License (AGPL), GNU Lesser General Public License (LGPL), GNU Free Documentation Licence (FDL). (1) 

Tarkavara peetaks vabaks, kui on täidetud järgmised tingimused: vabadus kasutada programmi soovi järgi; õppida programmi töötamise eripärasid ehk ligipääsu lähtekoodile; vabadus levitada koopiaid; vabadus levitada muudatustega koopiaid (2).  

GNU GPL

Tegemist on vaba tarkvara litsentsiga kui ka copyleft litsentsiga. Seda soovitatakse enamustele tarkvara pakettidele. (3) Linux kernel, Ansible,  Git kasutavad näiteks antud litsentsi. Tegemist ei ole ainsa vaba listentsiga, kuid ilmselt ühe teada tuntumaga. Kasulik on meeles pidada, et tegemist võib olla küll vaba tarkvara litsentsiga, kuid see ei tähenda, seda ei kasutada kommertsiaalses keskkonnas. Tavaliselt antud juhul ei müüda programmi, vaid lisanduvaid teenuseid.

Viited: 

1. What is Copyleft? 2018. [WWW] https://www.gnu.org/licenses/copyleft.html (11.10.2021)

2. What is Free Software? 2021. [WWW] https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html (14.10.2021)

3. Various Licenses and Comments about Them. 2021. [WWW] https://www.gnu.org/licenses/license-list.html#SoftwareLicenses (15.10.2021)



Comments

Popular posts from this blog

10. nädala kodutöö

11. nädala koduöö

14. nädala kodutöö