6. nädala kodutöö

Autoriõigusega on seotud palju erinevaid mõisteid, millest aru saamisega tuleks alustada. Autoriõiguse on seotud Eesti seadlasunduse kohaselt seotud isiklikud õigused (moral rights) ja varalised õigused. Autori isiklikud õigused on lahutamatud autori isikust ning need ei ole üleantavad. Autori varalised õigused on üleantavad, kas tasu eest või tasuda. Autoriõigus kehtib autori elu jooksul ning 70 aastat pärast autori surma. (1)

Mep ja Falkvinge arvavad, et hetkel kehtiv autoriõigus on liiga pikk ning seda tuleks lühendada 20 aastale. Teiseks toovad nad välja, et automaatselt kehtima hakkav autoriõigus tekitab olukorra, kus ei ole võimalik leida teoste autoreid ning teoseid ei ole võimalik kasutada, sest pole võimalik küsida luba kasutamiseks. Lahenduseks pakutakse, et autoriõigus tuleks 5 aasta jooksul registeerida. Ilmselt kõige olulisemaks peetakse eraisikuid mõjutavat digitaalset peer-to-peer jagamist ja selle lubamist. Autoriõigus mõjutas enne interneti ajastut eraisikuid vähe, mis on praeguseks muutunud piraatluse vastu võitlemise põhjendusel. (2)

Autoriõigus on ka põhjus, miks on allpool välja toodud viited. Antud juhul on lubatud antud materjali kasutada ilma autori loata, sest autori isiklikke õigusi ei rikuta ning eesmärk ei ole saada monetaarset kasu. Väike vahemärkus ka, et autoriõigus tekib ka arvutiprogrammidel ning nende lähtekoodil. Aga kuna seal mängivad rolli ka patendid ning litsentsid ja kasutajalepingud, mida keegi läbi ei loe, siis autoriõigus mängib väiksemat rolli kogu pildis. 

Viited:

1. Autoriõiguse seadus. [WWW] https://www.riigiteataja.ee/akt/128122011005?leiaKehtiv (30.09.2021)

2. Mep, C. E. ja Falkvinge, R. The Case for Copyright Reform. 2012. [WWW] http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf (28.09.2021)

Comments

Popular posts from this blog

10. nädala kodutöö

11. nädala koduöö

14. nädala kodutöö