4. nädala kodutöö

Infoühiskond ei ole uue tehnoloogia tulek, vaid uut moodi asjade tegemine (1). Keskendudes 2004. aastal olnud globaalsetele trendidele, siis nii mõnigi on aktuaalne ka tänagi kui osad tunduvad olevat mineviku jäänud. Tootmise kolimine madalate tööjõukuludega riikidesse on ka mureks tootmisele Eestis, kus alles hiljuti kolis tootmise Eestist välja Baltika Grupp. Endiselt on rahvastiku vananemine mitmete reformide põhjuseks, et leevendada tulevikus võimalikke muresid. Eestis on pere loomiseks tekitatud suurepärased tingimused üle aastase vanemapuhkuse kui ka vanemahüvitise näol.

Kui eelmainitud trendid kajastuvad ka Eestis, siis ilmselt nii mõnigi on rohkem ülemaailmne nähtus. Tehnoloogia arengule vaadates, siis selle ala suured tegijad asuvad kõik väljaspool. 2004. arvati, et tehnoloogia arengu mõju ei tingi enam muudatusi, vaid sotsiaalsed aspektid mängivad rolli ning muutub, kuidas me asju teeme. 2004. aastal oli sotsiaalmeedia veel lapsekingades ning nutitelefonid olid veel tulevikus peidus. Ilmselt ilma tehnoloogia arenguta nagu mobiilne internet oleks suhtlemine tänapäeval teist nägu. Telefon pole enam ammu kõnede tegemiseks, isegi sõnumid on haruldane nähtus. Suhtlemine toimub läbi erineate rakenduste, tihti suurematele gruppidele kui ainult isiklik omavaheline mõtete vahetamine. 

Eraldi tuleks keskenduda kultuuri arengule, täpsemalt erinavate video meedia ligipääsetavusele. Influencer kui amet on viimase kümnendi nähtus. Igal inimesel on nutitelefoni näol võimalus olla loov ja saavutada edu erinevate platvormide abil. Mõeldes tagasi 90ndatele, kui paljudel oli võimalik salvestada tundide kaupa videomaterjali? Digitaalse kunsti osakaal kinos erinevate visuaalsete efektide näol on muutunud tänu tehnika arengule. Sellega seoses on muutunud ka erinevate žanrite populaarsus.

Viited: 

1.  Himanen, P. Challenges of the Global Information Society. 2004. [WWW] https://web.archive.org/web/20170221105053/https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/julkaisut/Documents/tuvje_1+2004.pdf (25.09.2021)

 

Comments

Popular posts from this blog

10. nädala kodutöö

11. nädala koduöö

14. nädala kodutöö