2. nädala kodutöö

Tänapäeval on internet tehtud ligipääsetavaks kõigile, kuid see ei olnud nõnda enne veebi tulekut, millal interneti kasutamine oli ligipääsetav ainult infotehnoloogia valdkonna inimestele. Enne 1991. aastat oli internet enamuses tekstipõhine ning ligipääsetav enamasti läbi erinevate käsurida kasutavate programmide. (1)

E-kirja saatmine 

Noel Morris ja Tom Van Vlack lõid käskluse MAIL 1965. aastal CTSS'i jaoks. CTSS lubas kasutajatel luua ühenduse MIT'i IBM 7094 arvutiga, mis võimaldas hoiustada faile läbi võrguühenduse kõvakettal. See võimalus lasi kasutajatel salvestada faile teistele kasutajatele ligipääsetavates kaustades, et nad saaksid need välja printida ning nõnda vahetada omavahel sõnumeid. Privaatsus on ilmselt tänapäeval e-kirjade turvalisuse põhiküsimus, siis antud sõnumid olid kõigile ligipääsetavad. (2)

Käsklus MAIL oli privilegeeritud käsklus, mis oli võimeline sooritama tegevusi, mida tavakasutaja programmidel polnud luba teostada. MAIL käsklus suudab salvestada faili adressaadi privaatsesse kausta, kuhu teistel kasutajatel puudub ligipääs. MAIL käsklus oli oma omaduselt lihtne: see suutis salvestada sisu faili nimega MAIL BOX. Käsklust LOGIN muudeti vastavalt, et oleks võimalik faili sisu printida. Antud süsteem oli personaalne ja turvaline ning igal sõnumil oli juures saatja ja kuupäev. Saatmist ei toimunud erinevate arvutite vahel, kuna kasutada oli ainult üks arvuti. Puudus ka graafiline kasutajaliides, sest graafilise terminale polnud. (2) 

Esimene e-kiri saadeti teise arvutisse 1971. aastal kasutades "SNDMSG" tarkvara. See saadeti samas ruumis olevasse teise arvutisse, et kontrollida tarkvara töötamist. (3)

Paberil raamatupidamine

Raamatupidamist on tehtud arvutiga ainult mõned aastakümnendid ning sellegi lühikese aja jooksul on see läbinud paar suurt muudatust. Esimene arvuti programm, mis tõi kaasa suure muudatuse valdkonnas, oli 1978. aastal loodud Visicalc (4). Visicalc'i loetakse Excel'i eeskäijaks ning 1990ndateks oli Excel üle võtnud raamatupidamise. Enne seda toimus raamatupidamine peamiselt paberi ja kalkulaatori abil. Tehnoloogia areng küll võimaldas juba varem protsesse automatiseerida, ei olnud see kättesaadav massiliseks kasutamiseks (4). 

Raamatupidamise tavade paremaks mõistmiseks, tuleks tutvustada kasutusel olevaid meetodeid ja vahendeid. Kasutusel on mõned erinevad aruande vormid nagu bilanss, kasumiaruanne, rahavoogude aruanne. Antud aruanded koostatakse pearaamatu põhjal. Päevaraamatus on kirjas kõik raamatupidamise kirjed kronoloogilises järjekorras.  Sealt kantakse need käsitsi pearaamatu kontodele. Tava kohaselt kasutatakse kahekordset kirjendamist. Pearaamatu andmete põhjal kantakse antud arvud käibeandmikusse, et saaks välja arvutada lõppsaldod aruandluse jaoks. 

Eelnevalt kirjeldatud protsess kõlab keeruliselt. Aitaks seda näite abil, mis sisaldab arvuti ostmist. Arvuti ostmisel saadakse arve, mis makstakse nädal hiljem. See tähendab kokku viite päevaraamatu rida. Kõik read tuleb märkida erinevale pearaamatukontole. See on juba ühe arve kajastamiseks 10 erinevat liigutust. 10 võimaliku kohta unustada kirjutada mõni number, mille hilisem avastamine võib võtta tunde. Nüüd tuleb mõelda, kui palju läheb terve aasta kajastamine paberil. Excel küll küll võimaldab kasutada valemeid, kuid kogu töö tuleb endiselt käsitsi teha, seega praeguseks on kogu protsess juba ka selle töövahendi hüljanud.

Tänapäeval jäetakse kogu keeruline protsess pearaamatu kontodega ning päevaraamatuga vahele. Raamatupidamine on kolinud ümber programmidesse, mis lubavad seda teha kiiremini ning väiksema veaprotsendiga. Arvuti ostiseks tuleb sisestada programmi arve ning märkida tasumine. Ülejäänud teeb kõik programm ise vastavalt reeglitele. Koostab pearaamatu ning kannab saldod aruannetele ning arvutusvigade otsimine on kadunud. Kahjuks näpuvigade otsimine on endiselt olemas, kuid bilansi käsitsi arvutamine korduvalt on jäänud mineviku ning paberivaba aruandlus on tavaliseks muutunud.

Viited: 

1. Vaughan-Nichols, S. Before the Web: the Internet in 1991. 2011. [WWW] https://www.zdnet.com/article/before-the-web-the-internet-in-1991/ (07.09.2021) 

2. Van Vleck, T. The History of Electronic Mail. 2001. [WWW] https://www.multicians.org/thvv/mail-history.html (12.09.2021)

3. Swatman, R. 1971: First Ever Email. 2015. [WWW] https://www.guinnessworldrecords.com/news/60at60/2015/8/1971-first-ever-email-392973 (11.09.2021)

4. The history of accounting - from record-keeping to artificial intelligence. 2020. [WWW] https://www.medius.com/blog/history-of-accounting/ (12.09.2021)


Comments

Popular posts from this blog

10. nädala kodutöö

11. nädala koduöö

14. nädala kodutöö